In deze blog kunt u alles lezen over de toepassing van plafondtilliften in de thuiszorg. We zijn met Hanneke Kamper in gesprek gegaan over maatwerkliften. Hanneke werkt bij Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) en komt vaak in aanraking met tilliften, waaronder de plafondtillift. Ze vertelt ons meer over het gebruik van de tillift en legt ons het verschil tussen actieve- en passieve tilliften uit. Lees snel verder om er meer over te weten te komen.
Wat is precies een plafondtillift?
Een plafondtillift of tillift zorgt voor ondersteuning bij de tillen van onze cliënten. Als ik alleen ben en meneer of mevrouw moet onder de douche gezet worden, dan biedt de tillift uitkomst. Alleen tillen is te zwaar en mag wettelijk gezien niet eens, dus de tillift is de ideale uitkomst. De verschillende soorten tilliften zijn geschikt voor verschillende situaties. Het voornaamste belang is het voorzichtig helpen verplaatsen van de cliënt.
Wat zijn de voordelen van een plafondtillift?
Zoals al eerder gemeld zijn de voordelen van een tillift het uit handen nemen van de cliënt. De plafondtillift geeft volledige ondersteuning aan de cliënt. Op die manier hoef je als zorgverlener geen fysieke belasting te verwachten. Daarnaast gebeurt het ook snel. Tilliften zijn gemakkelijk in het gebruik en kunnen snel de cliënt van de stoel naar het bed helpen. Ook neem de tillift weinig ruimte in wat heel handig is in de soms kleinere woningen.
Wat is het verschil tussen een actieve en passieve tillift?
De plafondtillift is een passieve tillift. Dit houdt in dat het iedere zorgverlener volledige handelingen uit handen genomen wordt. De cliënt wordt namelijk met een passieve tillift helemaal opgetild. De actieve tillift daarentegen zorgt voor ondersteuning bij het optillen. Bijvoorbeeld een plaat waar de cliënt op gaat staan ondersteunt zowel de cliënt als mij. De plafondlift zorgt ervoor dat de zorgverlener helemaal niks hoeft te doen.
Raad je iedere andere cliënt/medewerker/instantie aan plafondtilliften te gebruiken?
Per direct! De tilliften, zowel passief als actief, zorgen voor een fijne werkomgeving. In plaats van een collega erbij te roepen, kun je alleen de cliënt helpen. De cliënt voelt zich hier vaak prettiger bij en voor de zorgverlener is het vaak ook een heel fijn hulpmiddel. Zorg voor de cliënt staat voorop en door een tillift wordt dat een stuk gemakkelijker en prettiger werken.