Terug naar de bron: Homeopathie

Het principe van homeopathie is eenvoudig: een stof die in staat is bepaalde verschijnselen op te roepen, is ook in staat dergelijke verschijnselen te genezen. Het gelijkende wordt genezen door het gelijkende: similia similibus curentur. Een voorbeeld: Koffie bijvoorbeeld kan slapeloosheid veroorzaken bij overmatig gebruik of bij gevoelige mensen. Als homeopatisch geneesmiddel (Coffea) kan koffie bepaalde vormen van slapeloosheid verhelpen.

Doel homeopathie

Er wordt gezocht naar de ´zwakke plek´ in de constitutie, de algemene gesteldheid, van waaruit uw klachten ontstaan. Een homeopatisch middel kan deze herstellen. Deze middelen zijn op speciale wijze bereid, niet vrij verkrijgbaar en meestal bij de behandeling inbegrepen.
Het doel van de behandeling is om de weerstand te verhogen en het zelfgenezend vermogen te stimuleren.

Vragen over homeopathie

Kan homeopathie samen met een reguliere behandeling?
Ik werk vanuit de visie dat de reguliere gezondheidszorg en natuurlijke geneeswijzen elkaar kunnen aanvullen. Er zijn natuurlijk veel aandoeningen waarbij mensen niet zomaar zonder gewone medicijnen kunnen, bijvoorbeeld bij suikerziekte en een te langzame schildklier. Pijnstillers, ontstekingsremmers, middelen tegen hoge bloeddruk of astma kunnen niet zomaar worden verminderd of gestopt. Als homeopathie eenmaal aanslaat, kan er wellicht geminderd worden met gewone middelen. Het verminderen of staken van reguliere medicatie vindt in alle gevallen plaats in overleg met de huisarts of specialist. U heeft geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Hoe verschilt homeopathie van een andere natuurlijke geneeswijze?

Veel verwarring bestaat er over wat nu eigenlijk allemaal homeopatisch genoemd mag worden. Zo wordt de fytotherapie (= kruidengeneeskunde), vaak ten onrechte homeopathie genoemd. In de fytotherapie worden onder meer gedroogde kruiden toegepast om bijvoorbeeld organen te versterken of ontgiftingsprocessen aan te zetten. Natuurgeneeskunde adviseert naast fytotherapie ook op het gebied van voeding, supplementen en leefwijze.
In de homeopathie gaat het om de geneeskundige toepassing van middelen, waarvan de eigenschappen overeenkomen met het klachtenbeeld van een cliënt. Bovendien maakt men in de homeopathie niet alleen gebruik van plantaardige middelen maar ook van middelen vervaardigd uit dierlijk of mineraal materiaal. Deze worden op een heel nauwkeurige wijze bereid – gepotentieerd – waardoor ze bij een juiste toepassing en dosering, een veel sterker geneeskrachtig effect hebben dan de oorspronkelijke stof.
Waarom ´klassieke´ homeopathie?
Homeopathie wordt ´klassiek´ genoemd om een onderscheid te maken met ´klinische´ homeopathie en ´complex´homeopathie.
In de ´klinische´ homeopathie geeft men homeopatische middelen voor afzonderlijke klachten: een middel voor hoofdpijn, een middel bij het krijgen van tanden, etc… Deze middelen zijn vaak op de zelfzorgmarkt verkrijgbaar.