Lipoedeem

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als ‘vetsyndroom’. Het is een pijnlijke, chronische aandoening die niet vaak voorkom. Het komt voornamelijk bij vrouwen voor en wordt meestal pas zichtbaar na de puberteit. Het vetweefsel is bij deze aandoening ongelijk verdeeld over het lichaam, vooral bij de heupen, dijen, knieën en onderbenen (in sommige gevallen ook bij de armen). Deze vetcellen trekken ook vocht aan (vandaar de naam lipoedeem). Wat zijn de kenmerken van lipoedeem en hoe wordt het behandeld?

Symptomen

Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich aan beide kanten voor (in tegenstelling tot lymfoedeem, dit kan ook aan één kant van het lichaam voorkomen). De vetophopingen gaan niet weg door gezond eten en sporten. Dit is frustrerend voor veel mensen, vooral omdat artsen het probleem vaak niet erkennen en wel adviseren om te gaan sporten en gezonder te eten.
Symptomen van lipoedeem:
• Zware en pijnlijke armen en/of benen, aan beide zijden.
• De afwijkende vetverdeling stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen.
• Weinig verbetering door sport en afvallen.
• Drukken op de huid is pijnlijk.
• Sinaasappelhuid (bobbelige structuur).
• Snel blauwe plekken.
• Opgezwollen benen (vochtophoping).
• Vermoeidheid en toenemende immobiliteit door verminderde spierkracht en zwakke gewrichten.

Oorzaken

BehandelingEr zijn een aantal verschillende behandelingen mogelijk bij lipoedeem. Voldoende bewegen en een uitgebalanceerd dieet om overgewicht te voorkomen kan helpen. Daarnaast helpen steunkousen en lymfedrainage middelen tegen overmatige vochtophoping.

De meest effectieve methode is het verwijderen van overtollig vetweefsel door middel van een liposuctie, eventueel in combinatie met een lymfedrainage en compressietherapie.
Duur van de behandeling
De behandeltijd is afhankelijk van het aantal en de grootte van de behandellocaties. Een complete behandeling vindt vaak poliklinisch plaats.
Denk je last te hebben van afwijkende vetophopingen bij de heupen, armen of benen en zijn deze plekken symmetrisch? Dan zou het goed kunnen dat je last hebt van lipoedeem. In dat geval is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan en een doorverwijzing naar een specialist te vragen. Deze kan je helpen om de lipoedeem te verminderen of er helemaal vanaf te komen.