Mondkapjes_Microbia

Benauwd door het dragen van een mondkapje? Zo los je dat op!

Het dragen van een mondkapje is sinds 1 december 2020 in alle publieke binnenruimtes verplicht. In september was dit nog een dringend verzoek, maar dit ging al gauw over op een ware mondkapjesplicht. Wie regelmatig met het Openbaar Vervoer reist zal hier inmiddels al redelijk aan gewend zijn, want hier werd deze verplichting al op 1 juni 2020 van kracht.


Hoewel het voor iedereen ontzettend wennen is, zijn er ook groepen mensen die nóg harder worden geraakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een longaandoening zoals astma. Zij zullen enorm veel benauwdheid ervaren door het dragen van een mondkapje. 

Ervaar jij veel problemen bij het dragen van mondkapjes, maar kom je niet in aanmerking om uitgezonderd te worden van de verplichting? Hier zijn enkele tips die de benauwdheid snel zullen verhelpen en het dragen van een mondkapje aangenamer maken. 

Leg contact met een behandelend arts 

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar die enorme benauwdheid vandaan komt. Wanneer je al bekend bent met longproblemen zal je wellicht een behandelend arts hebben die jou hierbij helpt. Wanneer dit geheel nieuw voor je is, is het slim om snel contact op te nemen met de huisarts. Extreme benauwdheid is nooit goed. Ben je al bekend met longproblemen? Leg dan contact met je behandelend arts. In sommige situaties kan je uitgezonderd worden van de mondkapjesplicht. Hierbij ontvang je een speciaal kaartje waarop staat aangegeven dat je wegens gezondheidsredenen geen kapje hoeft te dragen. 

Koop een mondkapje van een dun materiaal

In publieke binnenruimtes zijn niet-medische mondkapjes verplicht. Dat betekent dus ook dat je ze zelf kunt maken of zelf het soort materiaal kunt kiezen wanneer je deze koopt. Laat hierbij dichtgewoven stoffen achterwege. Deze belemmeren de ademhaling en zullen onvoldoende ventileren. Hierdoor zal je je nog benauwder gaan voelen. Koop in plaats daarvan een mondkapje van zeer dun materiaal. Het is eenvoudiger om hier doorheen te ademen, wat de benauwdheid ten goede zal komen. Het succes van mondkapjes kopen én dragen ligt hem dan ook in het materiaal wat je uiteindelijk kiest. 

Oefen met het dragen van een mondkapje 

Oefening baart kunst. Dat geldt ook bij het dragen van een mondkapje. Vaak is het enkel een kwestie van gewenning. Zo ervaren veel mensen het dragen van een mondkapje onaangenaam, maar wanneer ze het vaak doen raken ze er aan gewend. Oefen daarom rustig met het dragen van een mondkapje. Doe dit in je eigen huis. Bouw het rustig op. Wanneer je op de bank zit of even naar de keuken loopt. Blijf rustig en zet hem af als het niet meer gaat. Bouw het op tot je circa 30 minuten rustig een boekje op de bank met je mondkapje op kunt lezen. 

Neem de tijd 

Draag je het mondkapje buitenshuis? Neem dan vooral de tijd. Ga niet haasten om de bus te halen, maar vertrek op tijd. Zo voorkom je dat je al buiten adem bij de bus komt en dan ook nog het mondkapje op moet zetten. Loop rustig, hou je eigen tempo aan en adem rustig in en uit. Zo zorg je ervoor dat je minder snel benauwd wordt.