fitness

Last van rugpijn?

Heeft u last van rugpijn? Pijn in de onderrug, lage rugklachten of juist pijn meer in het midden van de rug kan duiden op een scheefstaand bekken. Bekkenscheefstand kan veel rugklachten veroorzaken. Maar ook klachten van nek en schouders en zo leiden tot hoofdpijn en migraine. Soms geeft pijn in de rug uitstraling naar een been waardoor lopen moeilijk wordt. Chronische rugpijn kan grote gevolgen hebben voor het leven. Een scheefstaand bekken kan pijnloos en eenvoudig worden behandeld waardoor klachten van de rug sterk afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Rugpijn na het slapen

Als men last heeft van rugpijn na het slapen, kan de oorzaak liggen in een verkeerde belasting van spieren. Het klink misschien gek, maar zowel door te actief gebruik van je lichaam als te weinig intensief gebruik kan rugpijn zich voordoen. Als men actief sport kan er overbelasting plaatsvinden. Te weinig beweging kan juist resulteren in een slechtere doorbloeding.
Stress heeft ook gevolgen voor het lichaam en kan beknelling van zenuwen en stijve spieren veroorzaken. Als je naar bed gaat met een gespannen lichaam is de kans groot dat men met rugpijn na het slapen wakker wordt. De spieren worden verkeerd belast en pijn is het resultaat. Een verkeerd matras kan ook zeker effect hebben op het ontstaan van rugklachten. Als men een doorgezakt matras heeft, kan dit resulteren in een verkeerde stand van de wervelkolom. Het lichaam kan dan tijdens de slaap niet goed neutraliseren en dat geeft vaak rugpijn als gevolg.

Rugpijn door bekkenscheefstand

Een bekkenscheefstand heeft ook effect op het hele lichaam. Door bij een therapeut te laten onderzoeken of het bekken scheef staat, is de kans groot dat er een oplossing komt voor de rugpijn na het slapen! Door ontspanning van de spieren en de wervelkolom wordt de bekkenstand genormaliseerd en kunnen de klachten verdwijnen.
Als het bekken niet recht staat heeft dit gevolgen voor de wervelkolom; de wervelkolom zal enigszins draaien om het scheefstaande bekken te compenseren. Het gevolg van de draaiing van de wervelkolom is een verkeerde belasting van spieren en pezen van de rug. Tal van spieren maar ook zenuwen zijn verbonden met de wervelkolom en een bekkenscheefstand kan dan ook op verschillende plaatsen van de rugproblemen geven. Klachten van de onderrug, in het midden van de rug of juist boven in de rug met pijn aan schouders en nek.

Rugspieren trainen

Een van de oplossingen voor rugpijn kan onder andere zijn het trainen van de rugspieren door bijvoorbeeld fitness of krachttraining. Ook overgewicht kan de oorzaak zijn van rugklachten en door af te vallen ontlast je de rug ook nog eens een keer. Bespreek wel eerst met je arts wat het rugprobleem veroorzaakt en ga pas op zijn of haar advies je rugspieren trainen.