Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, komt veel voor in onze samenleving, niet in de laatste plaats door overgewicht en inname van te veel suiker. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van diabetes en dat is een behoorlijk aantal. Er zijn verschillende soorten diabetes zoals zwangerschapsdiabetes, diabetes type-1 en diabetes type-2. De laatste twee genoemde zijn eigenlijk de bekendste vormen van diabetes en het verschil tussen de twee wordt hieronder besproken. Overigens zijn er tegenwoordig mogelijkheden om zelf thuis te testen of je mogelijk last hebt van diabetes, bijvoorbeeld met behulp van diabetes tests.
Diabetes type-1
Diabetes type-1 ontstaat in bijna alle gevallen vóór je dertigste en komt weinig voor. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van je lichaam bepaalde delen van het eigen lichaam aanvalt. Kort door de bocht worden bij dit type diabetes door het afweersysteem van het lichaam de cellen in de alvleesklier vernietigd die insuline aanmaken. Als er te weinig insuline door het lichaam wordt aangemaakt, is de waarde van de glucose in het bloed te hoog wat slecht is voor je fysieke gesteldheid. Een van de manieren om de glucosewaarde in het bloed weer te laten dalen is het toedienen van insuline door een injectie of met behulp van een insulinepomp.
Diabetes type-2
Diabetes type-2 is beter bekend onder naam ouderdomssuiker of ouderdomsdiabetes. Vroeger zag je deze vorm van diabetes vooral bij mensen boven de 40 jaar maar tegenwoordig komt type-2 diabetes voor onder alle leeftijden. Bij deze vorm van suikerziekte is het lichaam minder gevoelig voor insuline en moet er dus meer insuline worden geproduceerd. Maar de alvleesklier, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van insuline, kan de extra vraag naar insuline op een gegeven moment niet meer aan waardoor er een tekort ontstaat. Het gevolg hiervan is dat de glucosewaarde in het bloed stijgt met alle gevolgen van dien. In veel gevallen gaat de bloeddruk en het cholesterol dan ook omhoog.
Diabetes voorkomen?
Soms is de aanleg voor het ontwikkelen van diabetes genetisch bepaald en heb je dus gewoon pech als je het krijgt. Maar in veel gevallen kan het krijgen van suikerziekte worden voorkomen door een gezonde levensstijl. Zorg voor veel beweging, sport zodat je niet te zwaar wordt. Daarnaast is het van belang dat je niet te veel suikers eet wat niet echt gezond is voor het lichaam. In die zin is voorkomen uiteraard beter dan genezen. Maar gezond leven is natuurlijk altijd aan te raden omdat het veel ongemak en ziektes kan voorkomen.