Obesitas serieus probleem

11,8% van de volwassenen Nederlanders heeft obesitas. Dit is een groeiend probleem en brengt diverse gezondheidsproblemen met zich mee. Recent onderzoek toont aan dat kinderen ook forse gezondheidsproblemen ondervinden door obesitas.

Het is algemeen bekend dat mensen fysiek steeds forser worden. Door onder andere een drukkere samenleving en toename van technologie bewegen mensen minder frequent. Tel daar ongezonde eetgewoontes bij op en overgewicht is een logisch gevolg. Overgewicht, een BMI tussen 25 en 30, is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid. Obesitas is dat wel en betreft 11,8% van de volwassen Nederlanders. Obesitas kent drie gradaties, te noemen:
Obesitas I – BMI tussen 30 en 35
Obesitas II – BMI tussen 35 en 40
Obesitas III – BMI tussen 40 en 45 (ook wel morbide obesitas genoemd).

Waar een probleem bekend is kan het aangepakt worden. Zo ook de toename van obesitas patiënten. Patienten, want behandeling is nodig. Zeer recent onderzoek (Bron: BioMed Central Limited. “Obesity promotes prostate cancer by altering gene regulation.” 25 Sep. 2012) toont zelfs aan dat obesitas genen verandert en onder andere zorgt voor een toename in prostaatkanker bij mannen. Meer bekende gevolgen van obesitas zijn echter toename kans op hart- en vaatziekten, kortademigheid, diabetes (type 2) en artrose.

Onderzoek aan de Universiteit van Zuid Florida heeft nu aangetoond dat zwangere vrouwen met obesitas meer kans hebben op een baby die direct naar zwangerschap op de Intensive Care zal komen. (Bron: University of South Florida (USF Health). “Sleep apnea in obese pregnancy women linked to poor maternal and neonatal outcomes 20 Sep. 2012.). Obesitas bij zwangere vrouwen heeft dus grote impact op de gezondheid van hun (ongeboren) kind.BMI berekenen (voor volwassenen) is dus erg raadzaam.

Het probleem zo vroeg mogelijk aanpakken lijkt het advies. Daar begint het echter zeer zorgelijk te worden. Terwijl overgewicht bij kinderen toeneemt zijn de gevolgen even ernstig als bij volwassenen. Hart- en vaatziekten komt zelfs bij 67% van de kinderen onder 12 voor, indien zij obesitas hebben! (Bron: BMJ-British Medical Journal. “Two out of three very obese kids already have heart disease risk factors: High blood pressure, cholesterol, blood glucose evident even in under-12s.”, 23 Jul. 2012.).
Het BMI van kinderen berekenen gaat op dezelfde manier als van volwassenen. De uitkomt moet echter anders geïnterpreteerd worden. Bij kinderen onder 18 hang een gezond BMI af van de leeftijd. Bereken het BMI van kinderen om te te kijken of een kind overgewicht heeft.