De grieptest

Wat een grieptest is

Griep komt natuurlijk overal voor. Soms heerst er griep, zoals vele mensen zeggen. Dan is er griep aanwezig en dan is het mogelijk om een grieptest te ondergaan. Dit is natuurlijk heel goed en is het ook goed dat u wat informatie hebt opgezocht over de daadwerkelijke grieptest. Dan kunnen wij u in dit artikel namelijk kort en bondig vertellen wat nu precies een grieptest is. Dat leest u in de volgende alinea’s hieronder.

Een grieptest is eigenlijk heel gemakkelijk aan te vragen. Allereerst kunt u gewoon contact opnemen met uw huisarts. Deze huisarts zal dan kijken hoe dit verder geregeld kan worden. Zoals in 2009 was de Mexicaanse griep een groot discussiepunt in Nederland. Veel mensen hebben toen een grieptest laten doen. In zulke bijzondere gevallen wordt dan een landelijke grieptest opgezet in allerlei gebouwen en zalen.

Vaak gebeurt dit dus als de griep redelijk groot wordt en is uitgemeten. Maar ook bij andere soorten griep kan het voorkomen dat er een landelijke grieptest wordt verspreid via media enzovoort. Maar ook als u denkt dat uw kind of u zelf griep hebt. Dan is het natuurlijk ook mogelijk om een grieptest aan te vragen. Hoe? Dit kan via de huisarts. Zoals hierboven ook al is gemeld.

Met de huisarts kan dan een plaatselijke grieptest gedaan worden bijvoorbeeld met een oorthermometer. Maar ook de symptomen kunnen al aangegeven en worden herkend door uw huisarts zelf. Vaak weet de huisarts wel of er griep aanwezig is of niet. En anders kan een grieptest dan natuurlijk zeker niet kwaad en is dat ook heel handig. Een grieptest zelf geeft natuurlijk honderd procent meer zekerheid dan de mening van een huisarts.

Vaak kan het ook zo zijn dat er grieptesten in het ziekenhuis plaats vinden. Vaak zelfs, omdat er dan toch bekend is dat de griep meer heerst in een bepaald gebied. Het kan bijvoorbeeld ook meer komen op een school waar uw kinderen op school zitten of bij de sportvereniging of in de buurt bij het spelen met de vriendjes en vriendinnetjes. Een grieptest is in ieder geval goed en snel te meten. 

Hoe ik griep herken

Griep is een heel bekende ziekte en dat maakt hem eigenlijk vrij eenvoudig te herkennen. Waar u bij griep altijd mee te maken krijgt is bijvoorbeeld koorts en flinke spierpijnen. Kenmerkend voor de griep is eveneens dat u zich van het ene op het andere ogenblik heel slap kan voelen worden, geen zin meer hebt in eten en gewoon nog maar in de zetel of in bed wil liggen. Daarnaast kan griep in verschillende vormen voorkomen. Een bekende variant op de gewone griep is bijvoorbeeld de buikgriep. In dit geval heeft u alle symptomen van de griep, maar heeft u er ook nog eens buikkrampen en zeer waarschijnlijk ook diarree bovenop. Om deze symptomen te verhelpen kan je Azitromycine innemen.

Griep is een heel vervelende ziekte en kan heel zwaar zijn om dragen, maar gaat meestal gewoon vanzelf terug over. Uitzieken is dus de boodschap, maar let er wel voor op dat u vooral bij buikgriep niet gaat uitdrogen. Drink met andere woorden voldoende en rust vooral goed uit. Hou er rekening mee dat, hoe meer u rust, hoe sneller de griep zal verdwijnen. Tegen griep kan men in principe geen medicijnen innemen, alleen een middel tegen de koorts en eventueel iets voor de maag en darmen bij buikgriep kan helpen om de overlast wat te verzachten. Antibiotica nemen is bij griep compleet nutteloos, hou daar in ieder geval rekening mee.

Let er voor op dat ook verschillende andere, vaak tropische, ziektes dezelfde symptomen kunnen hebben als griep. Denk hierbij aan ziektes als Malaria en Dengue. Deze hebben zo goed als dezelfde verschijnselen als griep, maar zijn in het ergste geval wel levensbedreigend. Het loont met andere woorden de moeite om, wanneer u terugkomt van een reis in de Tropen, bij eventuele griepverschijnselen contact op te nemen met een arts.