Dit artikel geeft een korte omschrijving van twee aangeboren hartafwijkingen waarbij sprake is van een bouwfout van de slagader:
1) Ductus arteriosus of open ductus Botalli
2) Coarctatio aortae of vernauwing aorta
De bouwfout ontstaat in feite al bij het ongeboren kind en uit zich zodra het kind geboren is. Een ongeboren kind haalt zijn/haar zuurstof namelijk nog uit de placenta van de moeder. Echter zodra het geboren wordt, wordt het kind afhankelijk van de eigen zuurstofvoorziening. Hierdoor is de baby dus afhankelijk van de longfunctie maar ook nog meer afhankelijk van het hart. Het hart zorgt er namelijk voor dat zuurstofarm bloed langs de longen wordt gepompt, waar zuurstof wordt toegevoegd aan het bloed en afvalstoffen worden afgegeven. Vervolgens zorgt het hart ervoor dat dit zuurstofrijk bloed via de aorta door het lichaam wordt verspreid.
Ductus arteriosus, ook wel open ductus Botalli genoemd, is een aangeboren hartafwijking waarbij de verbinding tussen de aorta en de longslagader na de geboorte niet goed is gesloten. Hierdoor kan het bloed zich van de aorta verplaatsen naar de longslagader, wat zeker niet de bedoeling is. Het hart moet nu namelijk harder werken en de longen vangen te veel bloed. Er kunnen vervelende symptomen ontstaan zoals problemen met de ademhaling en uiteindelijk zelf een vorm van hartfalen. Gelukkig herstelt een open ductus Botalli / ductus arteriosus soms vanzelf, en anders zijn er onder andere medicamenteuze of operatieve behandelingen beschikbaar in Nederland. Uw arts kan u hierover het beste informeren.
Coarctatio aortae is de medische term die duidt op een vernauwing van de grote lichaamsslagader, de aorta genoemd. Door de plaatselijke vernauwing van deze slagader moet het hart harder werken om het bloed er doorheen te pompen. Er kan als gevolg een te hoge bloeddruk ontstaan en bijverschijnselen zoals verkalking van de slagaderen. Gelukkig kan een operatie of soms zelf dotteren en/of een stent de klachten verhelpen. Raadpleeg liefst uw arts voor meer informatie als u meer wilt weten over de behandeling van deze hartafwijking