Veel voorkomende oorzaken van rugklachten

Veel mensen hebben rugklachten De oorzaak hiervan is vaak onbekend. Het is altijd raadzaam om bij veel of langdurige pijn naar de huisarts te gaan om je te laten controleren. Er zijn echter een aantal veel voorkomende oorzaken van rugpijn. Wellicht kan je nagaan of deze oorzaken toepasbaar zijn op jouw levensstijl. Misschien kan je zelf je rugklachten de wereld uit helpen.  

Verkeerde stoel

Een verkeerde zithouding kan ervoor zorgen dat je de wervelkolom belast. Door onderuitgezakt te zitten geef je de spieren rust, maar ontwikkel je de rugproblemen. Helemaal als je veel zit, denk hierbij een zittende baan, is het belangrijk een stoel te hebben die je rug optimaal ondersteunt. Een zogenoemde ergonomische bureaustoel zal ervoor zorgen dat jij op de juiste manier kunt zitten. Een goede stoel kan er, naast je rug en nekklachten, ook voor zorgen dat je werkprestaties verbeteren. Een win win situatie dus!

Overbelasten

Door het overbelasten van je rug kan je pijn ervaren. Wanneer dit direct gebeurt is de link eenvoudig te leggen. Echter kan de pijn, net als bij spierpijn, ook later opkomen. Ga dus na of je een zware handeling hebt gedaan. Is dit het geval, gun je rug dan wat rust. Ook je gewicht kan ervoor zorgen dat je jouw rug overbelast. Wanneer je te zwaar bent moet jouw rug veel gewicht rechtop houden.

Stress

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht bij het hebben van stress. Door stress ontstaat er spanning in je lichaam waardoor er signalen naar de hersenen gestuurd worden. Het kan dat je hersenen dit zien als pijn. Zo ontstaat er dus rugpijn zonder dat je echt schade hebt aan je rug.