Pre- en probiotica

Pre- en Probiotica voor de darmflora

Een belangrijk onderdeel van het lichaam is de darmflora. Hier worden verschillende aspecten van het lichaam gecontroleerd zoals het immuunsysteem, neurobiologie en de stofwisseling. Er zit zo’n 1 tot 2 kilo aan darmflora in je darmen. Het is dus belangrijk om goed voor deze darmflora te zorgen en het nemen van pre- en probiotica is een goede basis.

Darmflora

In je darmflora worden verschillende aspecten geregeld en bepaald. Zo beginnen onzuiverheden in je gezicht vaak ook met dat je darmflora niet in balans is. Het voordeel is dat je darmflora relatief goed te beïnvloeden is. Je kunt het beïnvloeden door middel van specifieke voeding, maar ook door voedingssupplementen. Maar niet zomaar ieder voedsel of voedingssupplement kan de darmflora positief beïnvloeden. Sommige supplementen bevatten endotoxines en gramnegatieve bacteriën en die kunnen de balans in de darmen verstoren.

Pre- en probiotica

Voor de darmflora en een gezonde levensstijl is het van belang om gezond te eten, voldoende te drinken en genoeg te bewegen. Maar voor de ondersteuning helpen de supplementen pre- en/of probiotica ook. Het is van belang voor je darmflora om voldoende vezels binnen te krijgen, bij een dieet kreeg je vaak niet voldoende vezels binnen en hierdoor verandert je darmflora. Pre- en probiotica kunnen je darmflora een boost geven en je darmflora voeden met prebiotische vezels en een diversiteit aan micro-organismen voor een goede diversiteit dankzij probiotica. De combinatie van pre- en probiotica staat ook bekend als synbiotica.

Darmflora herstellen

De levende bacteriën in pre- en probiotica zijn te vergelijken als tuinieren, het planten van zaadjes (probiotica) en het voeden met mest (prebiotica) in de tuin, de darmflora, is effectief en gemakkelijk om te doen. Prebiotica helpt bij het proces fermentatie. De vezels passeren de dunne darm, pas in de dikke darm worden ze verteerd en omgezet in belangrijke stoffen. Probiotica zijn er in vele soorten, de werking kan per persoon net iets verschillen. Dit komt doordat probiotica van verschillende bacteriestammen gemaakt worden. Probiotica speelt een prominente rol in het lichaam van belangrijke rol voor goede bacteriën in het lichaam. Ze ondersteunen de spijsvertering door voedingsstoffen te absorberen en af te breken. Hierdoor wordt ook je immuunsysteem gestimuleerd.

Darmflora en schildklier

De darmflora lijkt met zo’n beetje alle vitale lichaamsfuncties verbonden te zijn. Alle organismen in je darmen hebben een invloed op de productie van hormonen, waaronder ook de schildklier. De microben in je darmen herkennen de hormonale stoffen zoals de bijnierhormonen adrenaline en noradreline en schildklierhormonen. De microben kunnen de hormonen zelfs sturen en beïnvloeden. De organismen assisteren in het geval van de schildklierhormonen bij het omzetten van T4 naar T3. Ook galzouten die in de dunne darm komen na het eten van vetten hebben een invloed op de schildklier, dit door de toename van een enzym dat T4 omzet naar T3. Bij de schildklier speelt de spijsvertering dus ook een belangrijke rol.