Jonge vrouwen kunnen niet genoeg gewaarschuwd worden voor het gevaar van soa’s. Uiteraard lopen zowel mannen als vrouwen beiden evenveel risico’s, en zijn diverse soa’s relatief goed te behandelen (en anderen juist weer niet).
Betreft het echter de soa Clamydia, dan is dit voor “jonge vrouwen” met kinderwens extra oppassen geblazen. Gebruik uit voorzorg altijd bescherming tijdens gemeenschap, want het zál je maar overkomen: door één misstap te begaan je kinderwens op het spel zetten.
Valkuil Clamydia
De soa Clamydia kan relatief ongemerkt aan vrouwen voorbij trekken; de klachten kunnen vaag zijn, van lichte buikpijn tot wat meer afscheiding dan normaliter. De stap naar de huisarts kan soms te groot aanvoelen; veel vrouwen wachten dan ook maar af of de klachten wat verminderen.
Clamydia kan echter meer schade berokkenen dan het wellicht lijkt; in circa 15% van de (onbehandelde) gevallen bij vrouwen kan een Clamydia besmetting leiden tot onvruchtbaarheid (en overige, vervelende nasleep). Clamydia kan leiden tot ontstekingen rond de schaamstreek en anus, wat uiterst pijnlijk kan zijn. Deze gevolgen gelden overigens voor zowel mannen als vrouwen.
Huisarts bezoek
Op het moment dat je last ervaart en je het vermoeden hebt dat er mogelijk een soa in het spel is, doe je er verstandig aan een afspraak met je huisarts te plannen i.v.m. soa onderzoek. Daarnaast bestaan er overigens ook zelftests voor soa’s, echter of de werking hiervan 100% gelijkwaardig is aan het onderzoek van de huisarts valt niet met zekerheid te stellen. Bezoek dus daarnaast ook altijd de huisarts.