gitaarles

Is een muziekinstrument bespelen goed voor je gezondheid?

Wat doet het hebben van bijvoorbeeld gitaarles met je gezondheid? Is het goed voor je, of slecht? Is het ontspannend, of zorgen de extra opdrachten voor meer stress in het leven? In dit artikel lees je wat alle voor- en nadelen zijn voor het bespelen van een muziekinstrument op jonge en oudere leeftijd.

De effecten van muziek op jonge leeftijd

Sommige ouders zien het bespelen van een instrument voor een kind misschien alleen als last. Het is relatief duur en het kan een kind mogelijk extra belasten. Oefenen en naar les gaan kost natuurlijk tijd die niet ergens anders aan besteed kan worden! Echter zijn er meer voordelen dan nadelen voor het bespelen van een instrument. Een studie [bron] heeft aangetoond dat het bespelen van een instrument positieve cognitieve capaciteiten als gevolg heeft. Je kind wordt dus slimmer van het bespelen van een instrument en zal hier de rest van zijn of haar leven baat bij hebben. Op school zal een kind het ook beter doen. Er is dan ook een grotere kans voor het kind om een hoger niveau te halen. Daarnaast maakt het kinderen ook gelukkiger. Het is leuk om met muziek bezig te zijn en dat zal een kind echt goed doen.

De effecten van muziek op oudere leeftijd

Ook op latere leeftijd heeft het bespelen van een muziek instrument zo zijn voordelen. Dementie wordt er bijvoorbeeld mee uitgesteld. Het cognitieve functioneren blijft langer gewaarborgd. Wil je dus langer van je oude dag kunnen genieten? Begin dan met het bespelen van een muziek instrument! Start met gitaarles bijvoorbeeld. Naast dat dit goed is voor je gezondheid, zal dit je ook gelukkiger maken. Het leven wordt een stuk leuker wanneer er muziek aan toe wordt gevoegd. Heb je nog geen ervaring met het bespelen van een muziek instrument? Maakt niet uit! Beginnen kan op ieder moment. Ook als je 80 of 90 bent.

Conclusie

Een muziek instrument bespelen is goed voor de gezondheid. Voor jong én oud heeft het dus voordelen voor gezondheid én geluk. Je blijft langer van dementie af als oudere en als jongere kan je hogere niveau’s bereiken. Een mogelijk nadeel van het bespelen van een muziek instrument zou het verlies aan tijd zijn. Echter is er bijna geen andere tijdsbesteding beter dan het bespelen van een instrument. Het is leuk, leerzaam en je wordt er gelukkig en gezonder van. Veel speel plezier met je nieuwe hobby!