diabetes

Diabetes behandelen met het diabetes dieet

Diabetes type 2 is een chronische ziekte die helaas steeds vaker voorkomt. Inmiddels hebben meer dan 1 miljoen Nederland de diagnose diabetes type 2 gehad. Wereldwijd hebben meer dan 400 miljoen mensen diabetes type 2 wat de komende jaren naar verwachting zal oplopen naar 600 miljoen. Diabetes type 2 wordt gezien als chronische ziekte die zich progressief ontwikkeld. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Er is heel veel wat je zelf kunt doen om deze ziekte te voorkomen en om te keren. Wat precies lees je hier.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is om te keren met leefstijl aanpassingen. Om goed te kunnen begrijpen hoe dat kan is het prettig om te weten wat diabetes type 2 is en hoe het ontstaat.

We maken onderscheid tussen 2 soorten diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2. En soms wordt er nog over een derde variant gesproken: diabetes type 3. Met diabetes type 3 wordt gerefereerd aan Alzheimer maar dit zullen we hier buiten beschouwing laten.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier niet meer in staat is om zelf insuline aan te maken. Heb je deze ziekte dan zit er niets anders op dan de rest van je leven insuline spuiten.

Diabetes type 2 is een chronische ziekte waarbij het lichaam insulineresistent is geworden. Het reageert niet goed meer op insuline waardoor de bloedglucose te hoog wordt. Deze hoge bloedsuikers zijn schadelijk voor de gezondheid omdat ze allerlei complicaties veroorzaken. Door hoge bloedsuikers raken zenuwen en bloedvaten beschadigd. Er kunnen dan problemen met de nieren, het hart, de hersenen, de ogen en de ledenmaten optreden. Omdat er geen gevoel meer is in de voeten worden ontstekingen niet meer gevoelt, bovendien gaat herstel van verwondingen slecht omdat de bloedtoevoer niet meer goed is.

De exacte oorzaak van diabetes type 2 is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat er een correlatie is tussen de leefstijl en het risico op het krijgen van diabetes type 2. Risicofactoren zijn overgewicht, weinig beweging, roken en drankmisbruik. Wat wetenschappers voor een raadsel stelt is dat sommige mensen, die gezond leven, toch diabetes type 2 kunnen krijgen. En soms ook nog op vrij jonge leeftijd. 

Hoe is diabetes type 2 te voorkomen?

Diabetes type 2 is nooit met 100% zekerheid te voorkomen maar door gezond te leven kan het risico wel aanzienlijk lager worden gemaakt. Belangrijke leefstijlfactoren zijn voldoende beweging, gezonde voeding, voldoende ontspanning en rust. Door een diabetes dieet te volgen is het risico op diabetes type 2 laag te houden.

Hoe is diabetes type 2 om te keren?

In veel gevallen is diabetes type 2 om te keren, of in ieder geval tot halt te brengen. Of diabetes type 2 volledig om te keren is hangt af van een aantal factoren. De leeftijd speelt hierin mee en ook de mate waarin de ziekte is gevorderd.

Een belangrijke stap om diabetes type 2 tot een halt te roepen is het volgen van een diabetes dieet. Dit dieet is erop gericht om de bloedglucose op een gezond niveau te houden en zo stabiel mogelijk. Hiermee wordt het risico op complicaties zo laag mogelijk gehouden. Wat natuurlijk het voornaamste doel van een dergelijk diabetes dieet is. 

Hoe ziet een diabetes dieet eruit?

Het belangrijkste is dat de bloedglucose laag en stabiel gehouden wordt. Hiermee wordt schade aan zenuwen en bloedvaten voorkomen. Het zijn koolhydraten die onze bloedglucose doen stijgen. Portiecontrole is daarom essentieel bij het diabetes dieet. Het gaat dan om de portiecontrole met betrekking tot de koolhydraatbronnen. Deze zijn brood, aardappelen, pasta en rijst.

De snelheid waarmee koolhydraten in ons bloed worden opgenomen is ook bepalend voor de hoogte van de piek in de bloedglucose. Het is daarom belangrijk om niet alleen op de grote van de porties te letten maar ook op het type koolhydraten. Koolhydraten die snel worden opgenomen worden snelle koolhydraten genoemd. Deze zitten in voedingsmiddelen zoals witte rijst, pizza, pasta, gebakken aardappelen, wit brood, cornflakes, snoepgoed, repen en gebakssoorten.

Voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten zijn binnen het diabetes dieet toegestaan. Deze zitten in voedingsmiddelen zoals zoete aardappel, zilvervlies rijst, quinoa, volkoren brood en volkoren granen. Deze langzame koolhydraten zijn complex en worden daardoor langzaam afgebroken. De glucose wordt hierdoor langzaam aan het bloed afgegeven.

Om het hart en bloedvaten gezond te houden zijn bepaalde vetzuren belangrijk. Dit zijn de omega 3 vetzuren en met name de DHA en EPA vetzuren zijn hierin belangrijk. Omega 3 zit in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie. De DHA en EPA vetzuren zitten niet in plantaardige voedingsmiddelen. Deze zitten in vette vissoorten. Het advies is daarom om twee maal per week een vette vissoort te eten. Mensen die niet van vis houden kunnen voor dit doel ook visoliecapsules gebruiken.

Eiwitten zijn ook een essentieel onderdeel van het diabetes dieet. Dit omdat eiwitten veel minder effect op de bloedsuikers hebben dan koolhydraten maar ook omdat ze voor een gevoel van verzadiging zorgen. Door het gevoel van verzadiging eet je automatisch minder waardoor je kan afvallen. Een gezond gewicht is goed om de insulinegevoeligheid te verbeteren en te herstellen. Goede bronnen van eiwitten zijn eieren, vette vissoorten en Griekse yoghurt.

Wil je een diabetes dieet gaan volgen dan kunnen we je dit artikel van harte aanbevelen.