Een 20 weken echo wordt gedaan vlak voor de 20 weken of net na de 20 weken van je zwangerschap. Je kunt er zelf voor kiezen of je een echo wilt laten maken of niet. Het is verstandig om er goed over na te denken en er over te praten waarom je een onderzoek wilt doen en of je alles wilt weten. Als je er voor kiest om een 20 weken echo te laten doen, dan kun je duidelijkheid krijgen over je baby. Daarnaast heb je een extra geniet momentje van je baby en kun je het geslacht te weten komen.
De 20 weken echo
Voorafgaand aan het onderzoek, zal je een gesprek hebben met je verloskundig, huisarts of gynaecoloog. Tijdens het verloop van de 20 weken echo worden er niet hoorbare geluidsgolven naar de baarmoeder gestuurd. Deze geluidsgolven brengen geen schade met zich mee. Door de geluidsgolven wordt er een beeld gecreëerd en kun je de baby dus zien. De duur van de echo is ongeveer 30 minuten. Tijdens het gehele onderzoek wordt de baby goed bekeken, om eventuele afwijkingen te bekijken.
Uitslag
Tijdens het onderzoek kunnen er afwijkingen gevonden worden. De uitslag krijg je in de meeste gevallen direct na het onderzoek. Als spraken is van iets verdachts of dat er daadwerkelijk een afwijking is geconstateerd, wordt er een vervolgonderzoek voor je ingepland. Wil je dit niet, dan kan dat ook. Het is namelijk niet verplicht om een vervolgonderzoek te doen. Echter is het belangrijk om te weten, dat het onderzoek geen 100% zekerheid geeft op een gezonde baby. Er zijn ook afwijkingen die niet zichtbaar worden tijdens de echo, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje(komt voor bij 1 op de 10 baby’s).