ooglaseren

Ooglaseren gevaarlijk?

Steeds meer mensen laten tegenwoordig kun ogen laseren om beter te kunnen zien van dichtbij of ver af. Vroeger waren er eigenlijk maar twee opties, het dragen van een bril of het dragen van contactlenzen. Heel lang geleden was er eigenlijk alleen maar de bril die mensen konden gebruiken om beter te zien. Bij alle mensen die ouder worden gaat het zicht op een gegeven moment achteruit, dat is volstrekt normaal. We worden ouder, ons lichaam slijt en alles van het lichaam begint langzaam maar zeker achteruit te gaan. Er zijn nog steeds veel mensen die een bril dragen of contactlenzen, maar er komen ook steeds meer mensen die hun ogen laten laseren. Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat u geen bril of contactlenzen meer hoeft te dragen, wel zo eenvoudig.

Ooglaserbenadeling

Bij een ooglaserbehandeling wordt de hoornlaag van het oog schoongemaakt, vervolgens wordt met behulp van een laser de vorm van het hoornvlies aangepast. De behandeling zelf is in principe pijnloos, het oog wordt verdoofd met speciale druppels. U voelt wel wat er gebeurt maar u heeft geen pijn. De behandeling zelf neemt ongeveer 2o minuten in beslag, de uitleg van de behandeling inbegrepen.
Bij de laserbehandelingen wordt het buitenste laagje van het hoornvlies schoongemaakt. Hierna wordt met de laserstraal de vorm van het hoornvlies aangepast (de beschermlaag groeit hierna binnen enkele dagen weer over het gelaserde oppervlak heen).

Risico’s

Tegenwoordig zijn er weinig risico’s bij het ooglaseren te noemen. Wel kunnen er infecties aan het oog ontstaan als er niet volledig steriel wordt gewerkt, maar die kans is bij de meeste klinieken toch wel erg klein te noemen. Daarnaast kunt u na de behandeling enige tijd last hebben van droge ogen, zeker als u veel in ruimtes komt waar wordt gerookt. Droge ogen kunnen ook ontstaan door een Lasik behandeling waarbij de zenuw van het hoornvlies wordt doorgesneden. Om daar volledig van te herstellen bent u in sommige gevallen een jaar verder, maar meestal duurt het herstel enige maanden.
Wat ook enige tijd na de ooglaserbehandeling kan voorkomen, is een ondercorrectie of overcorrectie van het oog. Daardoor kunt u enige tijd waziger of juist scherper zien. Meestal verdwijnt dat probleem weer vanzelf en zo niet, dan kunt terugkomen voor een correctie door de oogarts. Overigens komt een overcorrectie of ondercorrectie zelden voor.
Al met al zijn tegenwoordig de risico’s van ogen laseren toch wel gering te noemen. Als u van plan bent om een ooglaserbehandeling te ondergaan is het verstandig om altijd een intakegesprek aan te vragen. Daarnaast is het belang dat u goed controleert in hoeverre de behandeling door uw verzekering wordt vergoed.