Iedereen weet wat de gevolgen kunnen zijn van onveilige seks maar toch houden te weinig mensen hier rekening mee. Vooral als je jong bent is zwanger raken ook geen optie. Dus om goed te begrijpen waar je aan begint, vrij veilig.
Waarom veilig vrijen
De reclamespotjes en alle manieren om hier aandacht aan te geven zijn niemand onbekend. Al sinds de jaren ‘80 word je vooral als je jong bent goed op de hoogte gesteld van veilig vrijen.
Veilige seks houdt niet alleen in dat iemand niet zwanger maakt, vooral voor de jeugd bedoeld, maar ook dat je geen ziektes oploopt of sterker nog overbrengt. De zogenoemde soa’s zijn legio en zijn niet alleen ziekten die zich uitsluitend in en rondom de geslachtsdelen bevinden
Gevolgen onveilige seks
Zoals genoemd bestaat er risico in het oplopen van een soa of zwangerschap. Maar het zijn vooral de soa die de meeste aandacht nodig hebben.
Zwangerschap is een gevolg van het per ongeluk krijgen van een kind. Zeker wanneer je jong bent heeft dit grote gevolgen voor de jaren die je nog voor je hebt wanneer je jong bent. Hierbij vallen veel mogelijkheden weg die je anders wel zou hebben gehad:
- je hebt geen tijd voor school of studeren
- je moet je baantje aanpassen om je kind op te voeden
- je hebt minder vrije tijd om je kind op te voeden
- je hebt minder tijd voor leuke dingen
Bij soa’s ligt het grotere gevaar, je kan ziek worden omdat je een soa hebt opgelopen of je kan een soa overbrengen waarvan je niet wist dat je die had. Om een goed beeld te geven van het aantal soa’s zie je hier de bekendste:
- Aids virale systeemaantasting
- Chlamydia bacteriële infectie en meest voorkomende soa
- Herpes huidinfectie van de geslachtsdelen
- Gonorroe bacteriële infectie
- Hepatitis bloedinfectie
- Syfilis bacteriële infectie
Daarnaast zijn er nog veel meer ziekten overdraagbaar maar niet exclusief via geslachtsgemeenschap. Bijvoorbeeld de ziekte van Lyme kent ook overdraagbaarheid en tot zover bewezen alleen via zwangerschap naar het kind toe en via borstvoeding. De seksuele overdraagbaarheid is nog niet 100% uitgesloten maar bestaat wel.
Middelen voor veilig vrijen
Wat ook al lang bekend is zijn de middelen die je kan gebruiken om veilige seks te hebben. De meeste middelen hiervoor zijn preventief. Sommigen zijn alleen geschikt voor het niet zwanger raken wat dus niet beschermd tegen een soa overbrengen of oplopen.
Volledige bescherming
Bij de volgende middelen bescherm je jezelf tegen een soa en zwangerschap. Alhoewel het gebruik van een condoom volgens sommigen niet volledig beschermt valt dit hier wel onder:
- geheelonthouding
- condoom
Niet zwanger raken
Bij deze middelen zorg je ervoor dat zwangerschap wordt uitgesloten maar ook hier zijn er mensen met andere opvattingen erover. Ook zullen deze middelen geen bescherming bieden tegen een soa:
- vroegtijdige terugtrekking
- de pil
- spiraaltje
- morning-after pil