Artrose en reuma

Wat artrose precies?

Het antwoord is makkelijk te verklaren. Heel veel mensen denken dat artrose een slijtage van de gewrichten is, maar dit is onjuist. Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraabbeen in bijvoorbeeld het kniegewricht af. Het menselijk lichaam verslijt het kraakbeen sneller dan het lichaam het kraakbeen kan aanmaken. Het gevolg hiervan is dat er steeds minder kraakbeen in de gewrichten zit. Het wordt erg glad en na een langere tijd kan het kraakbeen zelfs helemaal niet meer aanwezig zijn. Artrose komt vaak plaatselijk voor, terwijl reuma meestal de gewrichten over het gehele lichaam aantst.

De meest voorkomende gewrichten waar artrose kan ontstaan zijn de knieën en handen. Gewrichten die men vaak en zwaar gebruikt. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld herhaaldelijk hetzelfde werk. Bij typisten komt het bijvoorbeeld vaak in de vingers voor en bij naaisters in de polsen. Doordat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat bewegen de gewrichten minder soepel. Dit is erg belastend voor het lichaam en het gewricht kan gaan ontsteken. Ook kunnen er hele kleine stukjes kraakbeen loslaten en in het gewrichtsvloeistof terecht komen. Als dit gebeurt kan het gewricht ontsteken. Wanneer een gewricht ontstoken is spreek je van artritis.

Wat kan ik er aan doen?

Wanneer er specifiek sprake is van artrose ligt het antwoord eigenlijk voor de hand: zorg ervoor dat het lichaam meer kraakbeen aanmaakt dan dat het kraakbeen verslijt. Glucosamine is hier heel geschikt voor. Glucosamine is namelijk in staat om het kraakbeenstofwisseling te normaliseren, het kan het beschadigde kraakbeen herstellen en heeft daarnaast ook ontstekingsremmende eigenschappen.Sinds 2005 is Glucosamine ook officieel geregistreerd als medicijn.

Reuma en Artrose

Van nature komt in de groenlipmossel ontzettend veel glucosamine voor, nog veel meer in dan in visolie. Ook bevat het chondroitine. Groenlipmossel is dan ook een erg geschikt homeopathisch medicijn voor reumapatienten en voor mensen die last hebben van artrose. Wij voegen er bovendien nog wat extra glucosamine toe maar ook MSM voor het extra ontstekingsremmende en pijnstillende effect. Bovendien blijkt MSM veel meer goede eigenschappen te vinden